zondag, 24. mei 2009 - 8:21

SAR-helikopters treffen elkaar

Leeuwarden

Op vliegbasis Leeuwarden komen van maandag 25 tot en met vrijdag 29 mei verschillende internationale Search and Rescue(SAR)-eenheden bijeen. Dit vanwege het vijftig-jarig jubileum van de Search and Rescue-eenheid van de luchtmacht.

Aan de zogeheten SAR Meet participeren Canada (B-412), Slovenië (B-412), Noorwegen (Super Puma), België (Sea King) en Duitsland (Sea King en UH-1). Nederland neemt deel met een Lynx helikopter en de Nederlandse burger SAR-eenheid is vertegenwoordigd met een Bristow helikopter. Vandaag is de Canadese B-412 binnengevlogen door een C-17 transportvliegtuig.


Rally en reünie

Al deze SAR-eenheden beoefenen dinsdag en woensdag de samenwerking tijdens een rally. Ook is er woensdag een reünie voor oud-medewerkers.

De Nederlandse eenheid maakt deel uit van het Defensie Helikopter Commando en opereert vanaf vliegbasis Leeuwarden met de AB-412 reddingshelikopter. De SAR-eenheid nam de afgelopen jaren deel aan verschillende reddingsacties, waaronder het evacueren van bemanningen van boorplatforms op de Noordzee, het redden van vliegers en zoekacties naar vermiste personen, het redden van drenkelingen van schepen, het verlenen van assistentie bij overstromingen en het invliegen van traumateams naar ramplocaties.

Reddingsacties

De eenheid heeft in de loop van haar bestaan een twintigtal militaire vliegers uit binnen- en buitenland en een tachtigtal opvarenden danwel drenkelingen uit zee gered. Daarnaast voerde zij meer dan 4.200 levensreddende en spoedeisende vluchten uit.

De SAR-eenheid beschikt over drie AB-412 helikopters en is initieel opgericht om militaire vliegers na een ongeval te redden. Daarnaast is het uitvoeren van medische vluchten van de Waddeneilanden naar het vaste land een belangrijke taak geworden Dit gebeurt ongeveer 160 keer per jaar en is uitgegroeid tot een officiële 24-uurs stand-by dienst.
Provincie:
Tag(s):