maandag, 18. mei 2009 - 21:32

Schaapskooi Exloo sluit werkzaamheden feestelijk af

Exloo

De werkzaamheden rond de schaapskooi en het schapeninformatiecentrum in Exloo zijn maandagavond op feestelijke wijze afgesloten. Burgemeester Marco Out van Borger-Odoorn deed dit door het adopteren van een schaap. Daarna trakteerde Jan Tuin van diner-restaurant Bussemaker de genodigden op een nieuw Exloër drankje Schapenbitter.

De laatste anderhalf jaar is er rondom de kooi en met de kudde veel gebeurd. De buitenkant van de kooi is opgeknapt. Deze oude nostalgische en beeldbepalende kooi is opnieuw ingevoegd. De vloer - evenals de mestafvoer - is verbeterd en is daardoor schaapvriendelijker geworden. Ook is de dagelijkse oversteek van de kudde in de Schoolstraat verkeersveiliger en autovriendelijker geworden. In het Schapeninformatiecentrum is de brandveiligheid, ook van de apparatuur, up to date gemaakt.

Maar bovenal is de schaapskudde met ongeveer 50 schapen uitgebreid. Het nachtverblijf is daarom groter gemaakt en de kudde begraast nu een nog groter terrein van Staatsbosbeheer dan voorheen.

De schaapskudde van Exloo vormt een belangrijk onderdeel van het toeristische imago van de gemeente Borger-Odoorn en in het bijzonder van het dorp Exloo. Voor het in stand houden van een van de mooiste heidevelden in Europa, het Molenveld, is de schaapskudde erg belangrijk. Een kudde met lammetjes is niet alleen prachtig om te zien, ze zijn vooral noodzakelijk. Ze eten namelijk de zaailingen van bomen en struiken en het opkomende gras tijdens hun dagelijkse tochten over de heide. Op deze voor hen plezierige manier dragen ze bij aan het beheer van de heidevelden.

De Stichting Schaapskudde Exloo zorgt er voor dat de schaapskudde een kenmerkend beeld blijft in Exloo, dankzij de onmisbare steun van de gemeente, de provincie, diverse sponsors, adoptanten en donateurs.
Provincie:
Tag(s):