donderdag, 2. april 2009 - 14:22

Schade aan metro oorzaak ontsporing bij Amsterdam Weesperplein

Amsterdam

Uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat het afbreken van een baanruimer de directe oorzaak was van de ontsporing van de metro bij Weesperplein op woensdag 3 december 2008. Dit meldt de Inspectie Verkeer & Waterstaat vandaag.

Voorafgaand aan de ontsporing is de metro tegen een stootjuk gebotst bij Gaasperplas. Door de klap werd het stootjuk en een deel van het spoor verplaatst, hierdoor ontstond een gat tussen de spoorstaven.

Bij het terugzetten van de metro raakte de onderkant beschadigd. De bestuurder heeft deze incidenten niet gemeld waardoor een andere bestuurder niets vermoedend met de metro is gaan rijden waarna deze ontspoorde.

De Inspectie concludeert dat het door de bestuurder niet melden van de botsing tegen het stootjuk en het terugzetten van de metro heeft geleid tot een zeer risicovolle situatie die resulteerde in de ontsporing van de metro met onder meer omvangrijke schade aan het materieel en de infrastructuur.

Daarnaast concludeert de Inspectie dat de evacuatie van de 145 passagiers goed is verlopen. Binnen een uur hadden alle passagiers een metrostation verlaten.

Bij een ontsporing op 7 april 2008 waren er nog problemen met de evacuatie van passagiers. Naar aanleiding van de ontsporing op 7 april 2008 hebben de gemeente Amsterdam en GVB maatregelen genomen, waaronder het verbeteren van de calamiteitenbestrijding. Deze maatregelen zijn in de loop van 2009 operationeel.
Provincie:
Tag(s):