woensdag, 12. augustus 2009 - 13:58

Schadevergoeding wegens verwonden politieagent

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft 29 mei 2009 uitspraak gedaan dat een verdachte naast zijn straf voor wederspannigheid ook een
schadevergoeding van € 640,65 aan de desbetreffende politieagent moet betalen.

n januari van dit jaar sprak een 26-jarige politieagent uit Amersfoort een 18-jarige fietser uit Bunschoten aan op het Neptunusplein in Amersfoort. Op dit plein geldt een voetgangersgebod, dat al jaren strikt gehandhaafd wordt. Toen de agent de man een bekeuring wilde geven, werd deze recalcitrant en begon de agent te beledigen en uit te dagen. Toen hij zich uiteindelijk ook niet kon of wilde identificeren, besloot de agent hem aan te houden.

De verdachte verzette zich hierbij zo hevig, dat de agent gewond raakte aan zijn enkel. De agent kon twee weken niet lopen, kon pas na zes weken weer deels zijn werk doen en heeft nog steeds fysiotherapie om te herstellen. Daarnaast was de psychische impact van dit geweldsdelict groot. Verdachten beseffen vaak niet hoe zwaar een geweldsdelict voor politieambtenaren kan zijn. Gelukkig beseffen de officieren en rechters dat wel steeds vaker en worden schadevergoedingen steeds vaker toegekend. In dit geval is de verdachte verplicht om naast de boete van € 350,- een schadevergoeding van ruim € 640,- aan de politieambtenaar te betalen.

Sinds vorig jaar is vereist dat alle politiekorpsen een ‘geweldsprotocol’ gebruiken. Dit is een procedure waarbij het korps politiemensen begeleidt die door toedoen van geweld schade oplopen, om deze in de strafzaak te verhalen op die verdachte. Het gaat daarbij om fysieke, mentale en/of materiele schade.
Provincie:
Tag(s):