woensdag, 8. april 2009 - 9:57

Schapen weer in de stad

Amersfoort

Niet alleen op de hei, maar ook midden in Amersfoort is de komende tijd weer een schaapskudde te zien. Van april tot november grazen de dieren, die door de jonge herder John Sterrenburg en zijn drie honden worden begeleid, afwisselend op vier plaatsen in de stad. Dit zijn: de geluidswal achter Rustenburg, het waterwingebied tussen Liendert en Rustenburg, bedrijventerrein de Hoef en park Schothorst.

De schapen vervullen een nuttige functie bij het natuurbeheer. De dieren grazen en houden zo het gras kort, verspreiden via hun vacht plantzaden en brengen met hun hoeven variatie aan in de bodem. Dit stimuleert de groei van allerlei soorten kruiden en planten die vervolgens verschillende soorten vlinders, bijen en andere insecten aantrekken.

Op loslopende honden zijn de schapen niet zo dol; deze verstoren de kudde. Schapen zien honden namelijk als roofdieren en zijn van nature bang voor hen. Hondenbezitters die in losloopgebieden de schaapskudde tegenkomen dienen daarom hun hond aan te lijnen.
Provincie:
Tag(s):