dinsdag, 20. januari 2009 - 17:07

Schedel mosasaurus tijdelijk terug in Maastricht

Maastricht

De schedel van de Maastrichtse mosasaurus, die al sinds 1795 in het natuurhistorisch museum in Parijs ligt, komt terug naar Maastricht. Het beroemde fossiel wordt de belangrijkste publiekstrekker in de expositie ‘Darwin, Cuvier et le Grand Animal de Maestricht’, die vanaf 8 maart 2009 in het Natuurhistorisch Museum Maastricht te zien zal zijn. Dit heeft de gemeente Maastricht dinsdag bekend gemaakt.

Het is niet gemakkelijk geweest om de schedel tijdelijk in bruikleen te mogen krijgen omdat dit stuk is bestempeld als Frans nationaal erfgoed. Maar dankzij de uitgebreide samenwerking tussen de beide natuurhistorische musea en een bijzondere inspanning door de honorair-consul van Frankrijk, de heer Camille Oostwegel, hebben de Franse autoriteiten toch ingestemd met een tijdelijke uitleen.

De mosasaurusschedel werd tussen 1770 en 1774 gevonden in de ondergrondse kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg bij Maastricht. In 1794 werd het fossiel, volgend op de belegering van Maastricht, door de Franse troepen meegenomen naar Parijs, waar de schedel tot op heden als ‘nationaal erfgoed’ te zien is in het Muséum National d'Histoire Naturelle.

Mosasauriërs waren reusachtige zeereptielen die aan het eind van het dinosaurustijdperk leefden, ruim 65 miljoen jaar geleden. Maastricht was toen bedekt door een ondiepe tropische zee; resten van mosasauriërs werden als fossiel in de kalk op de bodem van deze zee bewaard.
Provincie:
Tag(s):