donderdag, 14. mei 2009 - 15:00

Scheringa gunt Van Gaal vrije overtocht

(Elfvoetbal) AZ ontvangt geen afkoopsom van Bayern München voor Louis van Gaal. De oefenmeester had bij de Alkmaarse club nog een contract tot 2010, maar gaat aan de slag als hoofdtrainer van Bayern München. Voorzitter Dirk Scheringa gunde Van Gaal echter de overgang naar zijn droomclub. Dat liet de preses donderdag op een speciaal belegde persconferentie weten.

"Met pijn in ons hart nemen wij na vier jaar afscheid van Louis. We gunnen hem deze kans echter van harte", aldus Scheringa. Van Gaal zelf liet blijken erg in zijn nopjes te zijn met de overgang. "Wat moet ik zeggen? Het is ongelooflijk dat AZ er na vier jaar alles aan doet om je te behouden en een grote club als Bayern München er juist alles aan doet om je aan te trekken."

Hoewel de overgang lange tijd in alle toonaarden ontkend werd, blijkt nu dat Van Gaal al op 30 april in Amsterdam een gesprek voerde met een delegatie van Bayern. Daarna stelde hij onder andere voorzitter Dirk Scheringa en technisch directeur Marcel Brands op de hoogte van de interesse.

Volgens Van Gaal komt Bayern op een goed moment. "Het is een mooi moment om AZ te verlaten. Ik hoop hier in de toekomst als adviseur, maar vooral als supporter nog eens terug te komen." Verder meldde Van Gaal nog dat hij zo ongeveer elke maand wel aanbiedingen heeft ontvangen en afgezegd. De Duitse club was echter de gedroomde topclub voor Van Gaal.

Over druk om te presteren bij de Duitse topclub maakt Van Gaal zich geen zorgen. "Ik ben vorig jaar met AZ elfde geworden. Toen het de eerste twee wedstrijd niet liep ben ik door de media ook afgebroken."

Met die zelfde media had Scheringa nog een appeltje te schillen. "Gisteren lekte om 13:00 al uit dat het rond was, terwijl wij het laatste gesprek om 16:00 voerden", liet de preses weten. Op de vraag waarom er geen open kaart werd gespeeld over de overgang was Scheringa duidelijk. "We kunnen niet transparant zijn. Als we dat doen werken we het proces alleen maar tegen."

Van Gaal wordt op 1 juli in Duitsland gepresenteerd. Naar eigen zeggen neemt Van Gaal Andries Jonker mee als assistent-trainer. Ook de video-analist van AZ gaat voor de Duitse club werken. De oefenmeester ontkent dat er spelers van AZ naar Bayern München gaan, iets wat aan Duitse kant wordt bevestigd.
Categorie:
Tag(s):