woensdag, 4. februari 2009 - 15:49

Schilderij Pieter Brueghel de Jonge ontdekt

Amsterdam

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Tussen Kunst & Kitsch is de ontdekking van een rond schilderij van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1638) te zien. Vorig jaar deed de AVRO al verslag van deze spectaculaire vondst, dit nieuws ging de hele wereld over. Expert Oude Schilderijen John Hoogsteder noemt het een zeer interessante vondst. De waarde van het schilderij schat hij rond de 100.000 euro.

De ontdekking is gedaan tijdens de opnames in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Wie nieuwsgierig is naar het schilderijtje kan vanaf 12 maart tot en met 1 juni terecht in dit museum, de unieke vondst wordt te midden van de schilderijen van Pieter Brueghel de Jonge uit de eigen collectie van het museum tentoongesteld.

Op het schilderijtje (uit 1620) van 17 cm. doorsnede staat een boerenechtpaar afgebeeld, rustend bij een boom na het hooien. De signatuur is verwerkt in de stam van de boom, en is van boven naar beneden leesbaar. ‘Door de opstaande verf, die wordt veroorzaakt door het krimpen van het houten paneel, ben ik er zeker van dat het een origineel uit de tijd is’, aldus John Hoogsteder.

De eigenaresse van het schilderij is met stomheid geslagen. Haar man heeft het in 1950 bij een antiquair gekocht voor ongeveer honderd gulden.
Categorie:
Tag(s):