maandag, 19. januari 2009 - 13:16

Schipper vergeet stuurhut te laten zakken

Uitwellingerga

Een schipper op een binnenvaartschip kwam zondag 18 januari op het Prinses Margrietkanaal bij Uitwellingerga in de problemen toen hij zich te laat realiseerde dat hij zijn stuurhut nog te hoog had staan toen hij onder een brug door wilde varen. De stuurhut kwam hierdoor tegen de onderkant van de brug. Dit heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag 19 januari laten weten.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor maar de schade aan de stuurhut was enorm. Omstreeks 08.30 uur naderde de binnenvaarttanker de brug bij Uitwellingerga. Het schip voer van Groningen naar Rotterdam en was leeg van benzine en gasolie, maar niet ontgast.

De 66-jarige schipper uit Rotterdam verklaarde tegen de Waterpolitie dat hij zich door de weersomstandigheden, verminderd zicht en sterke wind van opzij, vooral concentreerde op het juiste aanvaren van het vaste bruggedeelte.

Stuurhut te hoog
Dit eiste zoveel aandacht dat hij vergat dat de stuurhut te hoog stond. Op het laatste moment was hij zich van zijn fout bewust en drukte hij op de startknop van de installatie die de stuurhut moest laten zakken.

Ook liet hij de hoofdmotor en de boegschroef nog achteruit draaien. De aanvaring met de brug was echter niet meer te vermijden. De complete bovenkant van de stuurhut werd door brug naar achteren gedrukt en totaal vernield.

De schipper redde zich door zich zo klein mogelijk te maken; de matroos die ook in de stuurhut was verliet op tijd de stuurhut en sprong in het gangboord. Door de aanvaring kon het schip niet bestuurd worden. Het schip ligt nog bij de brug en kan pas met assistentie van sleepboten naar een werf gebracht worden.

De Waterpolitie van het KLPD doet het onderzoek naar het ongeval.
Provincie:
Tag(s):