maandag, 8. juni 2009 - 13:13

Scholieren lanceren satellieten vanaf oefenterrein

Een groep middelbare scholieren heeft, onder toeziend oog van militairen, vrijdag op Artillerie Schietkamp 't Harde zelfgemaakte raketten met satellieten gelanceerd. Dit heeft het ministerie van Defensie maandag laten weten.

De lancering maakt deel uit van de finale van de CanSat-competitie, georganiseerd door de Technische Universiteit Delft en ruimtevaartbedrijf ISIS. Militairen zagen tijdens de wedstrijd van afgelopen vrijdag toe op de veiligheid.

Om de raketlanceringen veilig te kunnen uitvoeren heeft Defensie voor de 2e keer 't Harde, onderdeel van Artillerie Schietkamp Oldebroek, beschikbaar gesteld aan de scholierenteams.

Op dit terrein houden militairen normaal schietoefeningen met zware artillerie. In totaal deden 20 scholen mee aan de 3 editie van de CanSat competitie, ondersteund door experts van de TU Delft.

Gewichtloos
Iedere succesvolle lancering was een grote opluchting voor het betreffende scholierenteam. Een CanSat is een `satelliet' ter grootte van een frisdrankblikje waar de scholieren zelf een experimentele satellietmissie voor hebben bedacht. Per raket werden twee CanSats gelanceerd.

De raket bracht de satellietjes naar een hoogte van 1000 meter, waarna ze aan een daalvlucht begonnen aan een door de scholieren gemaakte parachute. Tijdens de daalvlucht en de landing voerden de CanSats hun missie uit.

Op vrijdag 3 juli presenteren de finalisten de resultaten van hun satellietmissies op de TU Delft. Een jury wijst de winnaars aan. Zij winnen een paraboolvlucht in het onderzoeksvliegtuig van de TU Delft.

Tijdens een paraboolvlucht wordt een vliegtuig in een vrije val gebracht, waardoor er gewichtloosheid in het toestel optreedt. De winnaars kunnen dan na een jaar hard werken even ervaren hoe het is om een astronaut te zijn.
Categorie:
Tag(s):