zondag, 3. mei 2009 - 20:28

Seizoen Ajax dooft als nachtkaars

(Elfvoetbal) Het seizoen van Ajax is klaar. Zonder franje, zonder glorie. Niets van de verwachtingen van de Amsterdammers kwam uit. Ajax grijpt na de 4-0 nederlaag, zondag in Rotterdam tegen Sparta, overal naast. Geen titel, zelfs geen voorronde Champions League.

Een eclatante 6-2 nederlaag tegen PSV, een mager 1-1-gelijkspel tegen AZ en nu opnieuw een kansloze nederlaag tegen Sparta. Gezien de laatste wedstrijden is het ook terecht dat de Amsterdammers volgend jaar niet zullen uitkomen in de Champions League. De ploeg oogde zondag tam, laconiek en zonder inspiratie tegen een ploeg die zelfs nu nog vocht tegen degradatie.

Er waren zoveel dromen voorafgaand aan de competitie. Marco van Basten als nieuwe trainer. Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suarez, Miralem Sulejmani, Rasmus Lindgren, Urby Emanuelson, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. Ajax had een topselectie en was huizenhoog favoriet voor de titel.

Het seizoen begon echter al met een domper -- 2-1-nederlaag tegen Willem II -- en die zou een seizoen inluiden dat Ajax snel weer zal willen vergeten. AZ nam na een tijdje spelen de favorietenrol voor de titel over. FC Twente nam het stokje over van de mooist voetballende ploeg van de Eredivisie. Ajax stond met lege handen en greep een laatste strohalm: hoop op plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

Het bleek ijdele hoop. De jonge ploeg kon niet omgaan met de druk. Toen het er vier wedstrijden voor het einde van de competitie echt om ging, zakte de ploeg als een kaartenhuis ineen. AZ en Twente verloren en Ajax zou met een zege op PSV haar positie als nummer twee van de competitie kunnen terugpakken. De ploeg van trainer Marco van Basten gaf echter niet thuis en leed een beschamende nederlaag. Een week later tegen de kersverse kampioen AZ overtuigde de ploeg opnieuw niet en kwam niet verder dan 1-1 tegen een ploeg, die met haar hoofd meer bij het huldigingsfeest was dan bij de wedstrijd.

Zondag was er opnieuw een kans om alles in eigen hand te houden. Sparta, dat streed tegen degradatie, was de tegenstander en bij winst zou Ajax de marge op Twente beperkt houden, zodat zij volgende week de klus zou kunnen klaren. Ajax werd echter afgemaakt. De ploeg begon nog aardig, maar creëerde nauwelijks kansen. Daarna nam Sparta het heft in handen en speelde Ajax van de mat. Doelpunten van Edouard Duplan, Yuri Rose, Joshua John en Ayodele Adeleye zorgden voor de Spartaanse zege.

Als je als ploeg niet presteert op het moment dat het erom gaat, ga je het ook niet redden in de Champions League. Daar gaat het er immers elke wedstrijd om. Voor Ajax is het spelen in de Champions League dus nog een stapje te hoog.
Categorie:
Tag(s):