donderdag, 29. januari 2009 - 10:12

Seksuele problemen blijven grootste taboe

Amsterdam

Schaamte bij de dokter, het komt dagelijks voor in de dokterspraktijk. Vooral seksuele problemen zijn taboe. Ruim veertig procent van de Nederlanders schaamt zich voor erectie- of libidoproblemen, zo blijkt uit het schaamteonderzoek van het tijdschrift gezondNU. Nog geen dertig procent van de Nederlanders schaamt zich nooit bij de dokter.

Het aankaarten van erectie- of libidoproblemen valt vooral mannen zwaar. Maar liefst vijfenveertig procent ziet er erg tegenop om het probleem aan te snijden bij de huisarts. Bij vrouwen blijft het percentage steken op 37 procent. In de leeftijdsgroep tot dertig jaar gaat men helemaal met het lood in de schoenen naar de huisarts. Vijfenzestig procent van de Nederlanders onder de dertig schaamt zich voor zijn of haar seksuele problemen.

Hoewel een kapotte ader in een been medisch bijna hetzelfde is als een kapotte ader in de anus, ligt het gevoelsmatig mijlenver uiteen. Ongeveer één op de drie mensen heeft last van aambeien, een onschuldige kwaal, toch moet ruim een kwart er niet aan denken het onderwerp ter sprake te brengen bij de huisarts.

Naast seksuele problemen en aambeien scoren ook SOA's (41%) en het uitstrijkje (27%), hoog op de taboelijst. Psychische problemen, overgewicht, cosmetische wensen of bijvoorbeeld zweetvoeten worden veel minder als genante onderwerpen gezien.
Categorie:
Tag(s):