donderdag, 2. april 2009 - 21:29

Sexlokstof voor mannetjes in bomen

Beilen

De gemeente Midden-Drenthe gaat bakjes in de bomen plaatsen met daarin een sexlokstof voor mannetjes. Deze lokstof is bedoeld voor de eikenprocessierups en de kastanjemineermot. Doel is het signaleren van het aantal dieren, en het wegvangen van mannetjesmotten zodat er minder voortplanting is.

De Eikenprocessierups is sinds kort in de gemeente Midden Drenthe gesignaleerd. Vanuit het zuiden maakt deze soort een opmars naar het noorden. Dit beestje zit vooral in gewone zomereiken, maar ook op Amerikaanse eik en moeraseik. Meestal blijft de vraatschade beperkt en zijn de gevolgen voor de getroffen bomen gering. De rupsen zijn echter berucht vanwege hun brandharen die hevige huidirritaties kunnen veroorzaken, waardoor ze ernstig ongemak geven aan omwonenden en recreanten.

Langs het hele Oranjekanaal worden voor dit dier bakjes opgehangen met een stof die het mannetje lokt. Deze bakjes hebben een geel deksel. Het Oranjekanaal doorkruist als een lijn de hele gemeente. Naast het wegvangen van dieren kan de gemeente door middel van de vallen ook monitoren, dus kijken om hoeveel dieren het gaat die deze lijn passeren. Ook van Wijster tot de Broekstreek worden bakjes voor de Eikenprocessierups opgehangen.

De Kastanjemineermot tast de bladeren aan van vooral paardekastanjes. Bij een zware aantasting door de kastanjemineermot, kan het blad bruin verkleuren en vroegtijdig afvallen. Hierdoor kan de boom tijdens de zomer minder reserves opbouwen, waardoor veel van de aangetaste bomen het volgende jaar veel minder blad zullen krijgen. Dit tast de conditie van de bomen aan, waardoor ze meer vatbaar worden voor andere plagen en ziekten, zoals kastanjebloedingsziekte.

In een gedeelte van de gemeentelijke kastanjes worden feromoonvallen gehangen. Dit zijn doorzichtige kunststof bakjes met een groen deksel. In het bakje zit een lokstof. Doel is om te kijken om hoeveel van deze dieren het gaat, en het beperken van de schade doordat er dieren worden weggevangen. Aan het Westeinde in Westerbork zijn de bakjes al geplaatst, ook op enkele andere plekken worden nog bakjes opgehangen.
Provincie:
Tag(s):