donderdag, 17. september 2009 - 21:56

Sexszoekers mijden Paterswoldsemeer

Eelde

De gemeenten Groningen, Haren en Tynaarlo zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek dat onlangs is gehouden naar de overlast door buitenseks in het gebied rond het Paterswoldsemeer. Omwonenden en recreanten hebben in interviews en in schriftelijke vragenlijsten aangegeven dat de overlast door verkeer en onzedelijk gedrag sterk is afgenomen. De waardering voor het veiligheidsgevoel is op een schaal van 1 tot 10 door de getroffen maatregelen gestegen van een 5 naar een 8. Uit politiecijfers blijkt dat het aantal incidenten in het gebied is afgenomen.

Twee jaar geleden trok de Federatie van recreatievoorzieningen Paterswoldsemeer aan de bel. Door sekszoekers in het Meerschapsgebied voelden omwonenden en recreanten zich onveilig, meden ze bepaalde routes, en hadden ze last van nachtelijk autoverkeer en zwerfvuil.

Een regiegroep met daarin vertegenwoordigers van het Meerschap Paterswolde, de Federatie, politie, GGD en de drie betrokken gemeenten stelde daarop een aantal maatregelen in om de overlast te verminderen. Zo wordt het grote parkeerterrein ’s nachts afgesloten, is de Oude Badweg alleen nog voor bewoners en hulpverleners bereikbaar, en houden politie en stadswachten toezicht.

Het onderzoek is gedaan door studenten van de opleiding Integrale Veiligheid van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden in opdracht van de gemeente Tynaarlo. Het onderzoeksrapport concludeert dat de maatregelen een daadwerkelijke bijdrage hebben geleverd aan het beoogde doel. De maatregelen zullen daarom voorlopig worden voortgezet.
Provincie:
Tag(s):