donderdag, 22. oktober 2009 - 16:21

Sirene van politie, ambulance of brandweer op uw (auto)radio

Bolsward

Van 26 oktober tot en met 23 november 2009 vindt op diverse locaties in Nederland een experiment plaats met het laten horen van de sirene van hulpdiensten op de (auto)radio. Tweede Kamerlid, de heer Sander de Rouwe, geeft op 26 oktober om 10.00 uur in het gemeentehuis van Bolsward de officiële aftrap.

Met het experiment wordt getest of het systeem een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid en of het de doorgang voor hulpverleningsvoertuigen verbetert. De verwachting is dat bestuurders de hulpdienst eerder opmerken en eerder reageren door plaats te maken voor een voertuig met zwaailicht en sirene. Ook verbetert naar verwachting de aanrijtijd van hulpdiensten, omdat ze sneller en gelijkmatiger hun weg kunnen vervolgen.

Voertuigen van de ambulance, brandweer en politie worden uitgerust met een kastje dat automatisch de sirene op de radio laat horen, zodra zwaailicht en sirene worden aangezet. Verkeersdeelnemers die binnen een straal van 300 meter naar de radio (of cd) luisteren, horen de sirene op hun autoradio. De muziek wordt dan tijdelijk onderbroken.

Het experiment wordt gehouden met ambulances in de regio’s Fryslân en Drenthe. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda wordt meegedaan door het de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De regiopolitie Rotterdam-Rijnmond doet ook mee, net als de brandweer in de regio Utrecht.
Provincie:
Tag(s):