woensdag, 6. mei 2009 - 11:01

Slachtoffer loverboy eist geld van school

Zwolle

Maria Mosterd heeft de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle gedagvaard. Ze eist bijna 74.000 euro smartengeld en schadevergoeding.
Dit meldt de Stentor woensdag.

Ze eist bijna 74.000 euro smartengeld en schadevergoeding. Volgens Maria en haar moeder Lucie Mosterd heeft de school leerlingen te weinig beschermd tegen pooiers die in en om de school actief waren.


Maria is slachtoffer van een loverboybende. Ze schreef hierover de bestseller 'Echte mannen eten geen kaas', waarvan ruim 180.000 exemplaren zijn verkocht.

In de zaak tegen de school wordt ze geholpen door de Deventer advocaat Ernst Muller . Die is onder meer bekend van de rechtszaken rondom de moord op de Weduwe Wittenberg in Deventer.

In de zaak van Maria voert Muller met name aan dat de school niet heeft gezorgd voor een veilige leeromgeving en tekort schoot met het absentiebeleid.

Daardoor kon het volgens de aanklacht gebeuren dat Maria op school wordt geronseld en tijdens schooltijden door haar pooiers als prostituee werd ingezet.

In 2006 werd een klacht van Lucie Mosterd bij de Landelijke Klachtencommissie al gegrond verklaard. Lucie wil dat de fouten ook tegenover haar en Maria worden toegegeven. Omdat dit in haar ogen tot nu toe niet is gebeurd, volgt nu de stap naar de rechter. "Het gaat ons niet om geld. Voor mij is belangrijk dat scholen het signaal krijgen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, anders blijven er slachtoffers vallen."

De school zegt te betreuren wat Maria is overgekomen, maar vindt niet dat ze is tekortgeschoten in haar zorgplicht. Dat de klacht bij de landelijke commissie gegrond is verklaard, komt volgens de school omdat ze zich destijds niet goed heeft voorbereid op de zaak.

Dat is nu wel gebeurd, met hulp van een advocaat van de verzekeraar. Tegenover de dagvaarding van acht pagina's van de advocaat van Maria staat een weerwoord van de advocaat van de school van 34 kantjes.

De school voert aan dat Maria niet al op de eerste schooldag in 2001 op school in handen is gevallen van een loverboy, maar dat dit buiten school(tijden) is gebeurd. De school vindt bovendien - ondanks drie veroordelingen in de zaak - dat aan de geloofwaardigheid van Maria moet worden getwijfeld.

Tot dusver is het proces een papieren strijd. Medio oktober volgt de mondelinge behandeling in de rechtbank in Zwolle. In voorbereiding daarop zoekt advocaat Muller leerlingen die tussen 2001 en 2004 ook op de Zwolse school hebben gezeten.
Provincie:
Tag(s):