zondag, 31. mei 2009 - 16:39

Slechts 100 aanhoudingen op mega dancefeest

Wijchen

Dancefestival Emporium is zaterdag 30 mei zonder grote incidenten of ongeregeldheden verlopen. Het evenement, dat plaatsvond vanaf 12 uur ’s middags tot middernacht, werd voor de vijfde keer op recreatieterrein De Berendonck in Wijchen gehouden en trok ruim 20.000 bezoekers.

Bekend is dat bij dergelijke festivals vaak drugs wordt gebruikt, reden voor politie en Openbaar Ministerie een streng drugsbeleid te hanteren en intensief te controleren.

Er zijn tegen de 100 aanhoudingen verricht, op een enkeling na allemaal voor drugsbezit. Bij de alcoholcontroles na afloop van het evenement werden 15 bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed. Zover bekend kwamen bij de politie tien meldingen binnen van omwonenden over geluidsoverlast.

Drie personen probeerden illegaal het terrein op te komen door over de hekken te klimmen. Zij zijn aangehouden voor baldadigheid. Eén persoon is aangehouden voor een kleine mishandeling. Iets na middernacht volgde nog een aanhouding van een man die een politieman een kopstoot zou hebben gegeven en iemand van de Koninklijke Marechaussee hebben beledigd. Beiden doen aangifte van deze ernstige zaak. De verdachte zit ingesloten en wordt verhoord.

Ook deze keer hadden politie en het Openbaar Ministerie een speciale ‘recherchestraat’ ingericht waardoor de afhandeling van aangehouden verdachten snel en efficiënt kon plaatsvinden. Ruim 30 aangehouden personen hadden meer dan een gebruikershoeveelheid drugs bij zich en zullen door het OM worden vervolgd. Zij moesten tevens hun toegangskaart bij de organisatie inleveren.

Samenwerking
Voorafgaand aan Emporium zijn met de diverse partners in veiligheid goede afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder het evenement kon plaatsvinden.

De politie heeft om alles zo veilig en gezellig mogelijk te kunnen laten verlopen, in samenwerking met de beveiligingsdienst van de organisatie op terrein zelf, verschillende eenheden ingezet.

Daaronder mountainbikers, beredenen en supportersbegeleiders. Ook de Koninklijke Marechaussee en Parketpolitie waren ter assistentie aanwezig.

Alcoholcontroles
De uitstroom van publiek verliep gefaseerd en zonder noemenswaardige problemen. Een uur na afloop van Emporium was iedereen vertrokken en werd de Graafseweg weer voor verkeer vrijgegeven.

Vanaf een uur of 22.00 begon de politie met alcoholcontroles, eerst op de Wijchenseweg in Nijmegen en aansluitend op de Graafseweg in Wijchen. In totaal werkten 706 bestuurders mee aan een blaastest.

Daarvan bliezen er 15 boven de strafbare limiet, onder hen vier beginnende bestuurders. Van twee bestuurders is het rijbewijs direct ingevorderd wegens een hoge uitslag.
Provincie:
Tag(s):