donderdag, 2. april 2009 - 12:04

Snelle motorboot 'vliegt' tegen kabel van pont

Den Helder

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Den Helder onderzoekt de aanvaring van een snelle motorboot tegen de kabel van pont Westeinde op het Noordhollands Kanaal op woensdag 1 april.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De pont was enige tijd buiten bedrijf en de speedboot raakte zwaar beschadigd. De speedboot was van het type ‘Rigid Inflatable Boat’ (RIB), dat is een boot met een vast bodemgedeelte dat wordt omringd door een luchtgevulde rubberen rand, "tube" geheten.

Deze RIB met een motorvermogen van 300 pk kwam, omstreeks 16.00 uur uit de richting Den Helder en voer richting Alkmaar. Bij het passeren van de pont Westeinde heeft de bestuurder van de RIB de kabel van de pont over het hoofd gezien.

Met een snelheid van vermoedelijk meer dan 60 km/u voer het schip tegen de kabel van de pont die net op het punt stond te vertrekken. De kabel sloeg met grote kracht tegen het console van de speedboot.

Met veel geluk bleven de twee opvarenden van de boot ongedeerd. Omdat op het Noordhollands Kanaal een maximum snelheid geldt van 9 km/u en de bestuurder niet goed opgelet heeft maakt de Waterpolitie proces-verbaal tegen de 40-jarige bestuurder uit Lelystad.

Reserve kabel
Door de aanvaring liep de kabel van de pont uit het zogenaamde ‘loopwerk’. De kabel is vervangen door een reservekabel en de pont is weer in bedrijf. De oude kabel ligt op de grond van het Kanaal en zal vandaag geborgen worden.
Provincie:
Tag(s):