maandag, 19. januari 2009 - 13:06

Software TNO voor camerabeelden 'ziet' vijandelijk gedrag

Delft

TNO werkt aan software die het mogelijk moet maken om aanslagen of rellen te voorspellen. De software moet door middel van het analyseren van camerabeelden het gedrag van personen voorspellen op basis van bewegingen, spullen die ze bij zich hebben en inlichtingen die over hen bestaan. Dit heeft TNO maandag 19 januari laten weten.

Computer 'ziet' wapen
Als de computer vijandelijk gedrag herkent, kan worden ingegrepen. De software kan zien of een persoon iets, bijvoorbeeld een wapen, met zich meedraagt of niet.

Afwijken van vast patroon
Ook als een persoon niet het vaste pad volgt, kan dat worden opgemerkt. De software kan ook geiten en honden onderscheiden van personen. De combinaties van deze informatie zijn van belang bijvoorbeeld bij het bewaken van militaire en andere gevoelige objecten.

Videomateriaal aanslagen Londen
'Na de aanslagen in Londen in 2005 is achteraf zeventienduizend uur video bekeken om na te kunnen gaan wat er was gebeurd en wie ervoor verantwoordelijk waren. Wat wij willen, is een methode om aanslagen of rellen voor te zijn’, zegt Gertjan Burghouts, expert bij TNO op het gebied van waarnemingssystemen.

'Daartoe ontwikkelen we intelligente software met patroonherkenningsalgoritmes, waardoor de computer beelden kan interpreteren. Die kan dan uit videobeelden individuen of groepen herkennen en mogelijk verdacht gedrag signaleren. Dat vakgebied staat nog wel in de kinderschoenen, aldus Burghouts.
Categorie:
Tag(s):