woensdag, 11. februari 2009 - 8:57

SP voert actie bij bijeenkomst aandeelhouders Essent

Groningen

De SP zal onder het motto 'Essent verkopen? Ze zijn NUTS!' actievoeren voorafgaand aan een bijeenkomst voor de aandeelhouders van Essent in Zwolle. De leden van de noordelijke SP afdelingen willen hiermee de aandeelhouders bewegen hun Essent aandelen niet te verkopen.

Jaarlijks leveren de aandelen de gemeenten fikse bedragen dividend op. Door de aandelen te verkopen incasseren ze weliswaar eenmalig een fors bedrag, maar verliezen daardoor jaarlijks wel het dividend wat aan hen wordt uitgekeerd.

‘De gemeente Groningen ontving in 2008 ruim 5 miljoen aan regulier dividend. Bij verkoop krijgen we dat niet meer. Dat is overigens niet het hoofdargument voor de SP om de aandelen van Essent niet te verkopen’ zegt SP-raadslid Ria Rademaker. ‘De SP is voor het in overheidshanden houden van de aandelen van dit nutsbedrijf. Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Zoiets belangrijks moet niet aan de vrije markt over worden gelaten. Bedrijven in het buitenland gaan straks beslissen over onze gas en onze stroom. Commerciële partijen denken vooral aan winst maken en niet aan de gebruikers. Vandaar de boodschap aan de aandeelhouders, provincies en gemeenten: ‘Essent verkopen? Ze zijn NUTS!’
Provincie:
Tag(s):