woensdag, 9. december 2009 - 12:02

SPAM-fighter: Social networks en mobiel worden doelwit spam en hackers

SPAMfighter voorspelt dat in 2010 mobiele apparatuur en social networks belangrijke doelwitten worden voor spammers en hackers. Zij richten zich steeds meer op consumenten.

Doordat kwaadwillenden professioneler en geraffineerder te werk gaan, wordt het nog lastiger om bijvoorbeeld veilige e-mails te onderscheiden van onveilige e-mails.

De spamverwachtingen voor 2010

Nigeriaanse fraude / phishing-pogingen
Dit type bedreigingen wordt steeds geraffineerder doordat fraudeurs gebruikmaken van sterk gepersonaliseerde e-mailberichten. Op basis van lokale malware brengen ze het internetgedrag van consumenten in kaart en spelen daar in hun e-mails op in. Naar verwachting neemt het aantal doorzichtige Nigeriaanse fraude / phishing-activiteiten af in 2010.

Meer social network-fraude
Deze vorm van fraude kwam in 2009 sterk op en zal ook in 2010 populair zijn onder spammers en hackers. SPAMfighter verwacht dat kwaadwillenden korte URL’s, zoals veelvuldig gebruikt op bijvoorbeeld Twitter, en nieuwe Web 2.0-technieken misbruiken. Ook diensten als Google Wave zijn doelwitten.

Kleinschalige aanvallen/b>
In 2010 worden aanvallen kleinschaliger en richten zich bijvoorbeeld op kleinere bedrijven of gebruikersgroepen, bijvoorbeeld gebruikers van een specifieke dienst of kleinere social networks.

Schadelijke mobiele spam
Mobiele apparatuur wordt meestal minder goed beveiligd dan pc’s. De hoeveelheid spam voor mobiele telefoons zal dan ook groeien, zeker nu mensen ook e-mailen en internetten met hun mobiel.

Windows 7
Spammers zoeken naar kwetsbaarheden in het nieuwe Windows-besturingssysteem en versturen bijvoorbeeld spamberichten met Windows 7-updates.

Spam in meer talen
De kwaliteit van gelokaliseerde spam/phishing-e-mails neemt sterk toe doordat er minder geautomatiseerde vertaalprogramma’s worden gebruikt. Dit maakt het lastiger om dergelijke spam te herkennen.

Nieuwe domeinnamen
Spammers verleggen hun grenzen en zoeken continu naar domeinnamen die eenvoudig zijn te gebruiken als links in e-mails. Betrof het
voorheen voornamelijk .com-domeinen, in 2010 zullen we vaker
Chinese .cn-domeinnamen tegenkomen.

SPAMfighter adviseert internetters niet te reageren op een ongewenst bericht, ook niet om te vragen of de afzender het e-mailadres van de lijst wil halen. Door deze reactie weet de kwaadwillende afzender dat het e-mailadres in gebruik is, met meestal meer spam tot gevolg.

Pc-gebruikers moeten beducht zijn op updates die via een e-mail van een onbekende afzender worden verstuurd en nooit klikken op de link in dergelijke berichten. Ook roept SPAMfighter internetters op om alle spam die ze ontvangen, te rapporteren aan het bedrijf.
Categorie:
Tag(s):