zaterdag, 1. augustus 2009 - 22:01

Sparta kan het Twente niet moeilijk maken

(Elfvoetbal) FC Twente is de competitie zonder problemen begonnen. Op het Kasteel had de ploeg uit Enschede weinig moeite met Sparta, dat zwak voor de dag kwam. Tussen de Champions League-duels met Sporting Lissabon door wonnen de mannen van Steve McClaren met 0-2.

Sparta begon voor eigen publiek het felst aan het duel. De Rotterdammers wilden meteen afrekenen met de matige voorbereiding en eindelijk weer eens de eerste wedstrijd van het seizoen winnen. Sinds 16 augustus 1987 (6-2 tegen FC Utrecht) was dat namelijk niet meer gebeurd. Twente, met Nicky Kuiper in plaats van de geschorste Douglas, keek het een kwartier aan en besloot toen actief te gaan deelnemen aan de wedstrijd. Meteen waren de Tukkers succesvol. Een kort genomen corner kwam via Kenneth Perez terecht op het hoofd van Blaise Nkufo, die hoger sprong dan de gehele Sparta-defensie, inclusief de weifelende doelman Aleksander Seliga, en via de lat de 0-1 binnen kopte. Voor de Zwitser was het zijn 103e competitietreffer in dienst van Twente, waarmee hij topscorer aller tijden Jan Jeuring evenaarde.

Twente bleef daarna de sterkere ploeg, zonder echt te imponeren. Sparta was te zwak om het de ploeg van Steve McClaren echt lastig te maken. De Kasteelheren scoorden in de voorbereiding slechts twee goals in de zes oefenduels tegen profclubs en kwamen ook nu maar met moeite in de buurt van Sander Boschker. Spits Rydell Poepon kwam niet in het stuk voor en was de bal vaak al kwijt voor dat de middenvelders waren aangesloten. Extra tegenvaller was het uitvallen van Joshua John, die na een half uur het veld moest verlaten met een blessure. Hij werd vervangen door Charles Dissels. Eerder op de dag had trainer Frans Adelaar al moeten slikken toen uit een test bleek dat Erik Falkenburg niet fit genoeg was om te kunnen spelen.

Ook met Dissels namen de aanvallende kracht en creativiteit van Sparta niet toe. Duplan was aan het einde van de eerste helft nog dichtbij na een voorzet van Emmanuel Boakye, maar verder bleef Twente gemakkelijk overeind. De Tukkers speelden de bal rond en sloegen toe wanneer dat mogelijk was. Zoals twaalf minuten na rust, toen Tim Bakens de bal verspeelde en Bryan Ruiz Gonzalez een doortocht richting het Rotterdamse doel kreeg. De Costa Ricaan rondde af met een sublieme stift, die via de onderkant van de lat achter de lijn verdween: 0-2. Dit was voor Twente het sein om het nog rustiger aan te doen. Ruiz en Perez werden met het oog op de return in de voorronde van de Champions League (dinsdag tegen Sporting Lissabon) bedankt voor bewezen diensten en mochten gaan douchen.

Sparta probeerde het in het laatste half uur nog wel, maar het ontbrak de ploeg aan overtuiging. Het 18-jarige talent Lerin Duarte - de revelatie van de voorbereiding - mocht zijn debuut maken en ook stormram Yuri Rose werd nog ingezet, maar het zette geen zoden aan de dijk. Daardoor won Sparta opnieuw niet de openingswedstrijd en kende Twente in de aanloop naar het duel met Sporting een gemakkelijker avondje dan verwacht.
Categorie:
Tag(s):