woensdag, 30. december 2009 - 9:09

Spoedzorg tegen babysterfte

Amsterdam

In spoedsituaties moeten zwangere vrouwen altijd binnen 15 minuten geholpen worden door een verloskundige of gynaecoloog. Ziekenhuizen moeten daarom zeven dagen per week, 24 uur per dag gynaecologen, kinderartsen en operatieteams beschikbaar hebben.

Volgende week zal de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte een rapport aan minister Klink aanbieden waarin deze nog vertrouwelijke adviezen staan.
Volgens de stuurgroep zijn deze maatregelen nodig om de hoge babysterfte terug te dringen, zo schrijft de Volkskrant. Nederland heeft al jarenlang bijna de hoogste babysterfte van Europa. Alleen Frankrijk en Letland hebben in Europa een hogere babysterfte.

Een op de honderd baby’s in Nederland sterft kort voor, tijdens of vlak na de geboorte. Jaarlijks sterven ook tien tot vijftien moeders na complicaties rond zwangerschap en bevalling. De stuurgroep wil dat vrouwen tijdens de bevalling meer in de gaten worden gehouden. Ook vrouwen die weinig kans lopen op complicaties zouden iedere twee uur moeten worden gecontroleerd door een verloskundige.

Verder moet iedere zwangere volgens de stuurgroep ook een ‘casemanager’ krijgen, die alle zorg coördineert. Een van de oorzaken van babysterfte is namelijk miscommunicatie en onduidelijkheid tussen verloskundigen en gynaecologen.
Provincie:
Tag(s):