vrijdag, 9. januari 2009 - 18:51

Spuisluizen Friesland dicht voor mogelijke Elfstedentocht

Leeuwarden

Op vrijdag 9 januari heeft Wetterskip Fryslân het afstromen van water uit de Friese boezem bij Dokkumer Nieuwe Zijlen stilgelegd. Naast deze maatregel wordt ook geprobeerd het malen van water uit de polders te beperken. Dit is gunstiger voor de ijsaangroei en dus ook om een Elfstedentocht, mocht het stevig blijven vriezen, een kans tot slagen te geven.

Bij het minder malen van overtollig water uit de polder, is het belangrijk dat het waterpeil niet zodanig stijgt dat er door ijs schade aan oevers en kades ontstaat.

Wetterskip Fryslân heeft de afgelopen week ongeveer zo’n 10 miljard liter overtollig water laten afstromen op de Waddenzee. Dit water is vrijgekomen nadat afgelopen week de dooi inzette en er neerslag viel. Door het overtollige water niet te laten afstromen zou het water bijna twintig centimeter op de Friese boezem zijn gestegen. Dit zou voor wateroverlast hebben gezorgd. Bij een nieuwe vorstperiode zouden er dan ook grote problemen met het ijs ontstaan doordat stijgend water het ijs opdrukt.

Als blijkt dat de vorst niet doorzet zal het afstromen weer worden hervat.
Provincie:
Tag(s):