vrijdag, 16. januari 2009 - 14:32

Stadsbus toegankelijk voor iedereen

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn vindt toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen van groot belang, ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarom past zij in 2009 als een van de eerste gemeenten in Nederland al haar bushaltes zo aan dat ook mensen met een lichamelijke beperking gebruik kunnen maken van de stadsbus.

In totaal gaat het om 265 bushaltes. In 2010 moet iedereen in Apeldoorn gebruik kunnen maken van de stadsbus.

Alle haltes krijgen een hoger perron. Zo wordt het voor mensen met een rollator of rolstoel eenvoudiger om in en uit de bus te komen. Er komt een haltepaal met reizigersinformatie en voor visueel gehandicapten een gidslijn naar en op het perron. Als laatste rust de gemeente waar mogelijk de halte uit met een abri met zitmogelijkheden en een gelegenheid om de fiets te stallen.

Voor personen die ondanks de aanpassingen geen gebruik kunnen maken van de stadsbus blijft de TaxiBUS beschikbaar. De TaxiBUS is er voor mensen die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen. Dit kan komen omdat de beperkingen te groot zijn of omdat de bestemming vanaf de halte door de beperking niet bereikbaar is.

Apeldoorn is een van de eerste gemeenten die in samenwerking met de provincie al haar haltes in de stad ineens aanpast. De landelijke doelstelling voor toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen ligt voor 2010 op 46% van de bushaltes. De gemeente is van mening dat zoveel mogelijk mensen gebruik moeten kunnen van het openbaar vervoer. Daarnaast is Apeldoorn een centrumgemeente op de Veluwe met veel belangrijke bestemmingen op het gebied van recreatie, cultuur, gezondheid en winkelen.
Provincie:
Tag(s):