woensdag, 29. april 2009 - 14:15

Stenen Sluis in Sittard wordt gerenoveerd

Sittard

De Stenen Sluis in het monumentale stadspark van Sittard wordt gerenoveerd. Het grootste gedeelte van de kosten wordt betaald door een subsidie van het nationaal restauratiefonds en de Rijksdienst voor Archeologie ,Cultuurlandschap en Monumenten, zo meldt de gemeente Sittard-Geleen.

De Stenen Sluis (sluis met brug) is een van de 210 karakteristieke plekken binnen de gemeente en stamt uit 1779. Het is een beschermd monument en bestaat uit eiken schuiven tussen hardstenen geleiders en een ijzeren leuning met stenen platen belegde afloopbedding.

Bij de Stenen Sluis aan de rand van het monumentale Stadspark en vlakbij de Ophovenermolen begint de zijtak van de Molenbeek, die het water naar de stad voert. In het verleden was de Molenbeek een belangrijke waarde voor het dagelijks functioneren van de stadsbewoners. Drie watermolens, korte tijd zelfs vier, werden in Sittard door dit beekwater in beweging gehouden. De Molenbeek is al in of voor de dertiende eeuw gegraven. Om het water ten behoeve van deze zijtak op te kunnen stuwen, is er vervolgens de Stenen Sluis gebouwd.
Provincie:
Tag(s):