maandag, 6. juli 2009 - 10:28

Sterke omzetdaling bij de luchtvaart

De omzet van de transportsector was in het eerste kwartaal van 2009 bijna 12 procent lager dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. In 2008 realiseerde de sector nog een omzetstijging van 3 procent. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Door de economische crisis is er minder vraag naar de diensten van vervoersbedrijven.

Sterkste omzetdaling bij luchtvaart
De daling is het sterkst bij de luchtvaart waar de omzet in het eerste kwartaal 24 procent lager was dan één jaar eerder. De luchtvaart kampt al sinds het tweede kwartaal van 2008 met omzetdalingen. Over heel 2008 nam de omzet met 3 procent af.

Ook fors minder omzet bij binnenvaart en zeevaart
Ook bij de binnenvaart en de zee- en kustvaart liep de omzet in het eerste kwartaal van 2009 sterk terug. De binnenvaart zette 17 procent minder om dan een jaar eerder en de omzet van de zee- en kustvaart was 15 procent lager. In 2008 was er bij beide branches nog sprake van flinke omzetstijgingen.

Het goederenwegvervoer realiseerde in het eerste kwartaal bijna 12 procent minder omzet. De omzetgroei in 2008 bedroeg 4 procent.
Goederenwegvervoer grootste branche binnen transport

De transportsector realiseerde in 2008 een omzet van 67 miljard euro. Het goederenwegvervoer droeg hier als grootste branche 29 procent aan bij. De luchtvaart nam 15 procent voor zijn rekening, terwijl de zeevaart en binnenvaart samen goed waren voor 12 procent. Naast deze branches omvat de vervoersector nog onder meer opslag, dienstverlening voor vervoer, spoorvervoer en taxivervoer.
Categorie:
Tag(s):