donderdag, 23. juli 2009 - 9:31

Stoepkrijten eindelijk legaal in Apeldoorn

Apeldoorn

Naar aanleiding van de forumgesprekken die wethouder Paul Blokhuis met de Apeldoornse jeugd heeft gehouden op jongerenplatform Apeldoorner.COM kwam de vraag naar voren van de jongeren aan de lokale politiek waarom stoepkrijttekeningen verboden zijn in Apeldoorn.

Al geruime tijd zijn er diverse jongeren actief om krijttekeningen te maken in de Apeldoornse binnenstad om de boel enigzins op te fleuren. Echter bleek dit formeel niet toegestaan tot teleurstelling van de jongeren. Dit signaal was gemeenteraadslid Bas Koers (GroenLinks Apeldoorn) niet ontgaan.

In de algemene plaatselijke verorderning van de gemeente staat dat het verboden is de weg te bekrassen met stoffen zoals krijt. Bas Koers heeft vervolgens op donderdag 9 juli een motie ingediend in de gemeenteraad, met daarin de oproep het woord "krijt" te schrappen uit de Algemene Plaatselijke Verordening zodat het krijten gewoon is toegestaan op straat. Het overgrote deel van de gemeenteraad was het er over eens dat jong creatief talent in Apeldoorn de ruimte moet krijgen en dat het een beetje onzinnig is een regel te hebben die het stoepkrijten verbied.

Hoewel burgemeester Fred de Graaf tegenstribbelde met een juridisch verhaal, is de motie uiteindelijk met steun van een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen.

Als dank hebben Bas Koers en Manuel Buitenhuis (fractieassistent D66) na de raadsvergadering groot op het marktplein geschreven met krijt: "Fred Bedankt!" De burgemeester kon de ludieke actie wel waarderen.

Beheerders Tom van der Beek en Tom Brands van jongerenplatform Apeldoorner.COM zijn blij dat het contact tussen de lokale politiek en de Apeldoornse jeugd ook daadwerkelijk tot snel resultaat heeft kunnen leiden. Het is belangrijk dat signalen vanuit de jeugd worden opgepikt en uiteraard dat er ook wat mee gedaan wordt.
Provincie:
Tag(s):