vrijdag, 6. februari 2009 - 12:36

Straf na anti-Joodse leuzen tijdens demonstratie

Utrecht

Een 25-jarige man en 30-jarige man zijn vrijdag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot respectievelijk een boete van 400 euro en een werkstraf van 30 uur en drie weken voorwaardelijk gevangenisstraf, omdat zij tijdens een demonstratie op 15 januari in Utrecht anti-Joodse leuzen hadden geroepen.

De 25-jarige man werd bij verstek veroordeeld tot een boete van 400 euro. De man had ,,Joden aan gas'' geroepen. De rechter liet het bij een boete, omdat de man direct na zijn aanhouding spijt had betuigd en niet eerder met Justitie in aanraking was geweest.

De 30-jarige man kreeg een werkstraf van 30 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken. Hij had volgens twee agenten teksten als ,,Hamas, Hamas Joden aan het gas'' geroepen. De man ontkende, maar de rechter geloofde de verklaring van de agenten. Omdat hij al eerder voor (andersoortige) beledigingen was veroordeeld, legde de rechter een hogere straf op dan de officier van justitie, die alleen een werkstraf had geëist.

In beide zaken was de rechter van oordeel dat het recht op vrijheid van meningsuiting op juiste gronden was beperkt. De rechter oordeelde dat de uitspraken een verwijzing waren naar de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en beledigend voor de Joodse gemeenschap.
Provincie:
Tag(s):