dinsdag, 28. april 2009 - 9:13

Strengere controle op auto van de zaak

Den Haag

De Belastingdienst gaat het misbruik van de auto van de zaak strenger controleren. Dat heeft staatssecretaris De Jager van Financiën besloten op basis van de nieuwste cijfers.

Sinds het begin van het jaar is bij zo'n 1500 belastingplichtigen voor in totaal 4 miljoen euro aan naheffingen en boetes voor onterecht privé gebruik auto van de zaak opgelegd. De totale stand komt daarmee op EUR 23 miljoen euro aan naheffingen en boetes voor zo'n 11.000 belastingplichtigen die onterecht een flink belastingvoordeel wilden opstrijken.

Wie een auto van de zaak rijdt en minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, hoeft minder belasting te betalen. Uit eerdere onderzoeken van de Belastingdienst bleek dat een fors aantal van deze belastingplichtigen het niet zo nauw nam met deze grens. Uit gerichte controles op basis van risicoanalyse bleek dat vooral de groep die ook één of meerdere verkeersboetes kreeg deze regels nogal eens overtrad. Hiervoor werd ook de rittenregistratie opgevraagd.

Gemiddeld zo'n 40 % van deze groep kreeg te maken met een naheffing en een boete. De hoogste naheffingen bedragen lopen op tot bedragen van meer dan een 100.000 euro. Voor de intensivering van de controles worden enkele tientallen extra medewerkers ingezet. De verwachte extra opbrengst bedraagt vele miljoenen euro's.
Categorie:
Tag(s):