dinsdag, 28. april 2009 - 19:04

Strengere regels tijdens opening carnaval in Maastricht

Maastricht

De gemeente Maastricht en de Sjeng Kraft Kompenei hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt over de nieuwe opzet van de11devande11de in Maastricht. Afgesproken is dat het evenement opnieuw op het Vrijthof mag plaatsvinden, maar dat een aantal nieuwe spelregels streng zullen worden toegepast.

De uitvoering van de regels zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, politie, hulpdiensten en de Sjeng Kraft Kompenei, zo is afgesproken. De spelregels richten zich met name op het tegengaan van alcoholmisbruik, wildplassen en zwerfvuil. In de periode voor het evenement zullen de nieuwe regels met een uitgebreide PR- campagne onder de aandacht van het Limburgse publiek gebracht worden.

Het Vrijthof wordt afgezet en er vindt toegangscontrole plaats, waarbij alle meegenomen alcoholische drank wordt ingenomen. Dronken bezoekers wordt de toegang geweigerd. Ook op de route tussen station en binnenstad zal de politie handhavend optreden tegen drinken in het openbaar, vandalisme en extreme vormen van dronkenschap.

In het verlengde van carnaval zal op 11 november geïnvesteerd worden in extra toiletvoorzieningen langs de looproutes in de binnenstad en op het Vrijthof.

Op 11 november zal in de winkelstraten en aanloopstraten geen vuilnis worden opgehaald, zodat er na afloop van het evenement geen vuilniszakken op straat staan. De Sjeng Kraft Kompenei en gemeente zullen direct na afloop beginnen met het schoonvegen van het plein; ook stevig vervuilde plekken in de binnenstad worden nog dezelfde avond schoongemaakt.

De komende maanden wordt verder gepraat over de concrete uitwerking van deze afspraken en de verdeling van de kosten. Ook met de vertegenwoordigers van de omliggende buurten en de Vrijthofondernemers wordt gesproken over de vernieuwde opzet.

De nieuwe maatregelen zijn afgesproken, nadat de opening van het carnavalsseizoen in 2008 in Maastricht uit de hand liep.
Provincie:
Tag(s):