dinsdag, 17. februari 2009 - 10:16

Stress onder controle via ademhaling

Groningen

Het is mogelijk om je eigen stressniveau onder controle te krijgen met behulp van een regelmatige ademhaling, met een positieve uitwerking op hart en hersenfuncties. Neuropsycholoog Jolant van den Haspel heeft in haar afstudeeronderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen aangetoond dat stressbeheersing bij moeders van kinderen met aandacht- en gedragsproblemen via ademhaling heel goed werkt.

Stress is niet per definitie slecht. Stress levert energie en middelen, die een evenwichtige afstemming tussen activatie en beheersing van het lichaam in een voortdurend veranderende omgeving kunnen ondersteunen. Maar wanneer geen evenwicht wordt bereikt, blijft het stressproces doorgaan en dit is te herkennen aan een onbalans in lichaam, emoties, gedachten en gedrag. Stressvermindering kan op elk van deze afzonderlijke gebieden in gang gezet worden en positief doorwerken op de rest.

Twee uur trainen en vijf keer per dag een halve minuut oefenen in een tijdsperiode van twee weken bleek voldoende voor stressvermindering op het niveau van hart, ademhaling, hersenactiviteit, emoties en cognities. De afname van stress bij de moeders had bovendien een positief effect op de kinderen in de vorm van minder driftbuien per dag.
Categorie:
Tag(s):