donderdag, 25. juni 2009 - 20:01

Strijd om de titel Held van de Smaak 2009

Arnhem

Op woensdag 1 juli wordt bij de Kookplaats in Arnhem de Gelderse voorronde gehouden van de Helden van de Smaak verkiezing 2009. Dit jaar staat de verkiezing in het teken van ´ambachtelijk en streekgebonden bier´.

Maar liefst 6 Gelderse brouwerijen doen mee voor de titel. De grote finale van de Helden van de Smaak vindt plaats tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak op 27 september. Daar wordt de winnaar gekozen uit de 12 finalisten, uit iedere provincie één.

De Heldenverkiezing is vast onderdeel van de Week van de Smaak. De afgelopen 2 jaar werd een Gelderse kandidaat verkozen tot Held van de Smaak. In 2007 was dit Dirk Jan van der Voort uit Lunteren (producent van de Remeker kaas) en in 2008 Jan Aart Schuld uit Oldenbroek (bakker van onder meer het Oldenbroeker Akkerbrood).

Met de Helden van de Smaak verkiezing wil de organisatie ambachtelijke producenten in het zonnetje zetten. Ieder jaar is er een ander thema, in 2009 is dit ´ambachtelijk en streekgebonden bier´. De afgelopen 10 jaar zijn er erg veel nieuwe, kleinschalige ambachtelijke brouwerijen bij gekomen, ook in Gelderland. Deze brouwerijen maken een keur aan bijzondere en uiterst smaakvolle speciaalbieren. Maar een Held van de Smaak is niet alleen een goede ambachtelijke brouwer, hij of zij dient ook een ambassadeur te zijn voor het ambacht en zoveel mogelijk met regionale grondstoffen te werken.

Aan de Gelderse Helden van de Smaak verkiezing nemen deel:

- Burg Bier Brouwerij uit Ermelo
- Stadsbrouwerij De Hemel uit Nijmegen
- Hanze Stadsbrouwerij uit Zutphen
- Brouwerij ´t Goeye Goet uit Arnhem
- Brouwerij Graaf van Heumen uit Heumen
- Stadsbrouwerij Wittenburg uit Zevenaar

De verkiezing wordt georganiseerd door de plaatselijke afdeling van Slow Food ´Rijnzoet´ (www.slowfoodrijnzoet.nl) in samenwerking met de Week van de Smaak. De jury wordt gevormd door Jan Aart Schuld, Held van de Smaak 2008, Martien Groenevelt, voorzitter van biervereniging PINT en vertegenwoordigers van de Gelderse Slow Food afdelingen. Aansluitend aan de verkiezing is een proeverij voor geïnteresseerden.
Provincie:
Tag(s):