zondag, 25. januari 2009 - 17:47

Strijdend Ajax loopt averij op in Groningen

(Elfvoetbal) Wedstrijden tussen Groningen en Ajax zijn meestal enerverend, en ook de editie van vanmiddag had alle ingrediënten van een spektakelstuk: kansen, kaarten, hoog opgelopen emoties en één enkel doelpunt.

Het afstandschot van Danny Holla na 39 minuten bleek voldoende om Groningen de zege te bezorgen, vooral omdat Ajax onmachtig was om de thuisclub echt in de problemen te brengen. Door de nederlaag zien de Amsterdammers het gat met koploper AZ groeien tot zes punten.

De wedstrijd tegen Ajax kwam voor Groningen op een goed moment. Uit de zeven wedstrijden voorafgaand aan het duel van zondagmiddag behaalde Groningen slechts vier punten. Wat vormde een beter moment voor een wederopstanding dan tegen het in Groningen zo impopulaire Ajax?

Bruisend van de energie en motivatie slaagde Groningen erin om Ajax in de eerste helft herhaaldelijk in de problemen te brengen. Terwijl de bezoekers niet verder kwamen dan een handvol hoekschoppen, hing een treffer van de thuisclub in de lucht. Marcus Berg, Evgeniy Levchenko en Gonzalo Garcia misten hun kansen, maar vijf minuten voor rust was Maarten Stekelenburg kansloos op de knal van Danny Holla. Koen van de Laak legde de bal terug op de linkermiddenvelder, die met een laag schot Groningen verdiend op voorsprong zette.

Van Basten zag het aan en besloot in de tweede helft zijn troefkaarten Leonardo en Sno uit te spelen. Met strijd en opportunisme was het nu Ajax dat het Groningen onder druk zette, maar afgezien van een knal op de lat namens Thomas Vermaelen, stokte het in aanvallend opzciht bij de Amsterdammers. Opvallend onzichtbaar was Luis Suarez. Normaal gesproken de man waar alles in de Ajax-voorhoede om draait, maar tegen zijn oude club kon de Uruguayaan niets klaar spelen.

In de slotfase kwamen bij het onmachtige Ajax de frustraties boven drijven. De slecht spelende Jan Vertonghen reageerde woedend toen de grensrechter een inworp aan Groningen toebedeelde, en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. In reactie daarop kwam Van Basten protesterend het veld in lopen, om vervolgens naar de tribune te worden gestuurd. De hoog opgelopen emoties onderstrepen het belang dat ook in Amsterdam wordt gehecht aan deze uitslag. Zelfs nu PSV eindelijk een matig seizoen draait, lijkt Ajax in de titelrace alsnog het onderspit te delven.
Categorie:
Tag(s):