zondag, 5. april 2009 - 1:42

Strijdend Heracles pakt punt tegen zuinig Heerenveen

(Elfvoetbal) Als er dit seizoen één ploeg garant staat voor veel doelpunten tegen clubs uit de lagere regionen dan is het sc Heerenveen, maar in tijden van economische crisis doen blijkbaar ook de Friezen het zuinig aan.

Op bezoek bij Heracles Almelo dacht Heerenveen genoeg te hebben aan een enkel doelpunt om de drie punten te veroveren, maar die zuinige tactiek pakte verkeerd uit. Het volop strijdende Heracles wist in de slotfase terug te komen tot 1-1 dankzij een geplaatste vrije trap van Mark Jan Fledderus.

Het punt voor de Heraclieden was absoluut verdiend. De thuisclub had vrijwel de hele wedstrijd fel strijd geleverd nadat het in de zeventiende minuut uit het niets op achterstand kwam. Geheel conform het weinig dreigende spel van Heerenveen in de eerste helft laat zelfs de situatie waar het enige Heerenveen-doelpunt uit voortkwam zich nauwelijks als kans omschrijven. Een vrije trap van Danijel Pranjic schampte het achterhoofd van Kristian Bak Nielsen, waarna de bal bijkans in de verre hoek vloog, onhoudbaar voor doelman Martin Pieckenhagen.

Heracles was tot aan het doelpunt gelijkwaardig geweest aan de bezoekers, maar na de goal duurde het even voordat de thuisclub van de schrik bekomen was. Vanaf de dertigste minuut waren de verhoudingen echter weer gelijk en kenmerkte het duel zich door een overdosis strijd en overtredingen. Pas in de tweede helft transformeerde Heracles, door vol op de aanval te spelen, de wedstrijd tot een aantrekkelijk schouwspel met mogelijkheden aan beide kanten.

Zo stelde Ricky van Den Bergh in de 53ste minuut met een afgemeten pass zijn ploegmaat Everton in staat de gelijkmaker in te tikken, maar de Braziliaan treuzelde en zag de bal voor zijn voeten worden weggetikt.

Heerenveen moest het vooral hebben van enkele gevaarlijke counters. Een minuut na de kans van Everton passeerde Pranjic zijn directe tegenstander en trok de bal voor op invaller Arnar Smarason. Diens schot werd echter knap gepareerd door doelman Pieckenhagen, de showman die met een combinatie van goede reddingen en gedurfde kapbewegingen weer volledig in zijn element was.

Naarmate de tweede helft vorderde nam de druk van Heracles steeds meer toe, maar erg zenuwachtig leek Heerenveen er niet van te worden. Opmerkelijk nonchalant ging de ploeg om met de steeds meer spaarzame momenten, dat het zelf de bal in de ploeg had. Alsof een tweede goal helemaal niet nodig was, zo leken de Friezen te denken.

Die houding werd terecht afgestraft. Vanaf twintig meter afstand draaide Fledderus de gelijkmaker beheerst langs de binnenkant van de paal: 1-1.