dinsdag, 3. maart 2009 - 18:16

Succesvolle start bediening op afstand van sluizen en bruggen

Bruinisse

Op maandag 2 maart werd door Rijkswaterstaat Zeeland het eerste schip geschut via bediening op afstand. Het zeiljacht MenelDor met thuishaven Port Zelande werd na aanmelding via de voor de scheepvaart bekende aanmeldprocedure feilloos geschut in de Grevelingensluis in Bruinisse.

De bediening werd op afstand geregeld door de dienstdoende operators vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans gevestigd in het ir. J.W. Tops-huis op de Stormvloedkering in de Oosterschelde.

Dit betekende de officiële start van bediening op afstand van vier kleinere sluizen in Zeeland. Dit betreft de bediening van de bruggen en sluizen van de Zandkreeksluis bij Kats, Roompotsluis in de Stormvloedkering Oosterschelde, Grevelingensluis bij Bruinisse en de Bergsediepsluis bij Tholen.

Naast bedienen op afstand is nu ook 24 uurs bediening van die vier sluizen ingevoerd. Dit betekent verhoging van de service aan de scheepvaart op sluizen die tot voor kort in de avond- en nachturen niet bediend werden.

Bedienen op afstand werd eerder uitgesteld omdat de nieuwe bedieningswijze niet tot 100% veiligheid en betrouwbaarheid leidde bij de uitgevoerde tests bij oplevering door aannemer Siemens. Uit recent uitgevoerde duurtests blijkt dat de vereiste veiligheid en betrouwbaarheid bij bedienen op afstand nu volledig gegarandeerd is.

Rijkswaterstaat Zeeland zet nu het concept van bedienen op afstand door naar de grote sluizen en bruggen in Zeeland. Voor 2012 worden volgens planning ook de Kreekraksluizen bij Rilland-Bath, de Krammersluizen bij Bruinisse, de sluizen van Hansweert en de Vlakebruggen en Postbrug over het Kanaal door Zuid-Beveland op afstand bediend vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans.

Eveneens voor 2012 zullen volgens plan de sluizen in Terneuzen en de bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent worden bediend vanuit de te verbouwen Nautische Centrale Terneuzen.
Provincie:
Tag(s):