maandag, 19. januari 2009 - 20:47

Superboormachine graaft zich een weg onder de Eems

Op 26 januari a.s. starten Gasunie en aannemer Bam Combinatie Eemstunnel (BCE) met het boren van een tunnel onder de Eems. Met een gigantische, speciaal voor deze opdracht ontwikkelde boormachine wordt een vier kilometer lange tunnel van Rysum (Duitsland) naar Borgsweer geboord. Het is voor Gasunie de eerste keer dat voor deze oplossing is gekozen. De tunnel wordt gebruikt voor de aanleg van een nieuwe transportleiding voor aardgas. Voordat de superboormachine met het zware werk kan beginnen, wordt zij geheel volgens de traditie van tunnelbouwers ingezegend door een pastoor. Daarnaast plaatst men een beeld van de Heilige Barbara, de beschermvrouwe van tunnelbouwers.

De tunnel wordt gebruikt voor de aanleg van een nieuwe transportleiding voor aardgas. Voordat de superboormachine met het zware werk kan beginnen, wordt zij geheel volgens de traditie van tunnelbouwers ingezegend door een pastoor. Daarnaast plaatst men een beeld van de Heilige Barbara, de beschermvrouwe van tunnelbouwers.

De superboormachine heeft een totale lengte van 82 meter en is speciaal voor dit Gasunie-project in opdracht van BCE ontwikkeld. Het boorrad van de machine moest worden aangepast aan de diverse grondsoorten: harde en zachte klei, zand en zwerfkeien die wel twee meter groot kunnen zijn. De bouw van de enorme boormachine heeft bijna vijf maanden geduurd.

De Eemstunnel met bijbehorende gasleiding is onderdeel van een groot project van Gasunie, de Noord-Zuid Route. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De realisatie van dit project zorgt de komende jaren voor een flink stuk extra werkgelegenheid.
Provincie:
Tag(s):