donderdag, 27. augustus 2009 - 14:55

Tbs met dwangverpleging voor 'Jack the knipper'

Utrecht

Een 22-jarige man uit Zeist is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 191 dagen en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht de man schuldig aan het beschadigen van een flatgebouw in Zeist. Hij knipte tussen oktober 2008 en januari 2009 van in totaal 48 liften in het gebouw de elektrische bekabeling door.

De verdachte heeft het doorknippen van de bedrading van de liften toegegeven. Op zitting vertelde hij dat hij met zijn daden aandacht wilde trekken en zijn woede wilde uiten in de richting van hulpverleningsinstanties. De rechtbank stelde echter vast dat verdachte ook genoot van alle aandacht die door de media aan zijn handelen werd besteed. Volgens de rechtbank heeft verdachte door zijn handelen gevoelens van onveiligheid bij de bewoners van de flat, maar ook in de samenleving als geheel, aangewakkerd.

De verdachte lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling acht de rechtbank zonder behandeling hoog. De man is sinds 2001 voor diverse delicten, waaronder meerdere malen vernieling, veroordeeld. Eerdere ambulante behandel- en hulptrajecten hebben niet tot een gedragsverandering bij de man geleid. De rechtbank heeft de man daarom tbs met dwangverpleging opgelegd. De opgelegde gevangenisstraf is gelijk aan het voorarrest.
Provincie:
Tag(s):