donderdag, 19. november 2009 - 8:40

Te hoge hypotheek aangeboden in één op de vijf gevallen

Amsterdam

Eén op de 5 consumenten (18%) krijgt nog steeds een te hoge hypotheek aangeboden dan maximaal is toegestaan volgens de Gedragscode Hypothecaire Financieringen van de Nederlandse Vereniging van Banken. Dit blijkt donderdag uit een grootschalig onafhankelijk onderzoek in de maanden september en oktober van Retail Reality, specialist in mysteryshopping.

Maar liefst 8 van de 11 grote onderzochte financiële instellingen in Nederland houden zich nog steeds niet aan deze gedragscode. Circa 22% van deze hypotheekverstrekkers, die de norm overschrijdt, stelt zelf direct een te hoog hypotheekbedrag voor.

Saillant detail is dat wanneer de consument daar nog een schepje bovenop doet, dan gaat 25% van deze groep adviseurs daarmee akkoord. Maar liefst 78% van de hypotheekadviseurs, die de code uiteindelijk niet handhaaft, stelt in eerste instantie wel een hypotheekbedrag voor conform de gedragscode. Wanneer de consumentonderzoeker toch blijft aandringen een hogere hypotheek te willen dan eigenlijk is toegestaan, dan gaan alle hypotheekadviseurs (100%) alsnog overstag.

99 ‘mysterybezoeken’
Met 9 onafhankelijke experts hebben er 99 bezoeken door heel Nederland plaatsgevonden. De 11 grootste financiële instellingen die in het onderzoek zijn meegenomen zijn ABN AMRO, AFAB, DSB Bank, Fortis Bank, Huis & Hypotheek, Hypotheek Visie, Hypotheker, ING, Rabobank, SNS Bank en Van Bruggen Adviesgroep.

Resultaten onderzoek
Arnold Terpstra, manager Retail Reality: “Uit het hypothekenonderzoek is gebleken dat 82% van de hypotheekadviseurs zich wel aan de gedragscode houdt. Van deze groep adviseurs weet 56% de consument ervan te overtuigen dat het onverstandig is om een nog hogere hypotheek te nemen. Ook als het bedrag nog onder de norm zit. Bij 3 van de 11 instellingen is tijdens het onderzoek geconstateerd dat zij strikt volgens de gedragscode handelen.”
Categorie:
Tag(s):