zondag, 15. maart 2009 - 0:01

Te koud voor wereldrecord tijdens City-Piet-City

Den Haag

De Ethiopische hardloper Haile Gebreselassie had grootse plannen voor de start van de 35e editie van de City-Pier-City loop in Den Haag. Het weer en een landgenoot gooiden echter roet in het eten.

Drie "hazen" moesten ervoor zorgen dat de atleet een nieuw wereldrecord zou lopen in de straten van de Hofstad, maar al snel bleken deze het tempo van Gebreselassie en zijn mede-koplopers niet te kunnen volgen. Toch bleek al vroeg in de wedstrijd dat een verbetering van het wereldrecord, dat twee jaar geleden door Samuel Wanjiru in Den Haag werd gelopen, er niet in zat. Samen met Kitwara wist de Ethiopiër er nog wel een spannende strijd van te maken maar gaf het uiteindelijk uit handen. Hij zette een eindsprint in maar werd op het laatste rechte stuk toch nog ingehaald door zijn medevluchter. Na afloop verklaarde de vriendelijke atleet dat hij dacht al bij de finish te zijn en zag te laat dat zijn opponent hem alsnog voorbij liep en er uiteindelijk in een tijd van 59 minuten en 47 seconden de winst pakte. Het koude en natte weer waren voor hem de grote boosdoener waar het ging om het verbeteren van het wereldrecord.

Een kleine drie minuten na de twee kemphanen kon de nieuwe Nederlands kampioen op de halve marathon door het zegelintje lopen. Patrick Stitzinger finishte als negende in de wedstrijd maar was wel de eerste Nederlander (1 uur 2 minuten en 43 sec.).

Bij de dames won Pauline Wangui (Kenia) in een tijd van 1 uur 10 minuten en 50seconden. Beste Nederlandse werd Ilse Pol, zij had 3 minuten en 50 seconden langer nodig voor de 21 kilometer maar kan zich het komende jaar wel Nederlands kampioene op de halve marathon noemen.
Categorie:
Tag(s):