donderdag, 28. mei 2009 - 13:18

Tentoonstelling 'Hiltlers elitescholen' trekt ruim 18.000 bezoekers

Maastricht

De tentoonstelling ‘Keurkinderen - Hitlers elitescholen in Nederland’ in Centre Céramique heeft de afgelopen maanden meer dan 18.000 bezoekers getrokken. Dit heeft het museum in Maastricht bekend gemaakt.

De tentoonstelling, die nog één week te zien is, bestaat uit nog nooit eerder vertoonde beelden van Nederlandse Reichsschulen, die door het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) beschikbaar zijn gesteld. Deze Reichsschulen leidden zorgvuldig geselecteerde kinderen van middelbare schoolleeftijd op om de toekomstige elite van het Derde Rijk te gaan vormen. In Nederland hebben tijdens WOII twee van zulke instituten gestaan: één voor jongens in Valkenburg aan de Geul en één voor meisjes in Heythuysen - allebei in Limburg. De tentoonstelling in Centre Céramique is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul van der Steen.

De tentoonstelling in Centre Céramique heeft de afgelopen maanden vele bezoekers getrokken, waaronder ook enkele oud-leerlingen van de scholen, of verwanten van deze oud-leerlingen. Het zien van een tentoonstelling over hun leven op deze scholen was voor deze bezoekers soms erg emotioneel en leverde een aantal aangrijpende verhalen op.
Provincie:
Tag(s):