vrijdag, 13. februari 2009 - 23:07

Tentoonstelling Hollandse Brug geopend

Almere

Vanaf donderdag 12 februari staat de voorhal van de VVV in het Stadhuis van Almere in het teken van de ontwerpwedstrijd Hollandse Brug. De dertig beste inzendingen van de ontwerpwedstrijd van het Rijk voor de nieuwe Hollandse Brug zijn in deze tentoonstelling te bezichtigen.

Landmark
De brug markeert een uniek punt in het Nederlandse snelwegennet: de overgang van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe land’. Het is de voordeur van Flevoland en Almere. Het Rijk wil daarom een landmark van de brug maken. Een herkenbaar punt waar alle Flevolanders en Almeerders trots op kunnen zijn. De toekomstige uitbreiding van de stad biedt een unieke kans om van de Hollandse Brug een mooie, opvallende, innovatieve en duurzame brug te maken.

Uitbreiding al gepland
De onlangs afgeronde reparaties aan de Hollandse Brug konden niet langer wachten, het onderhoud was nu echt nodig. De uitbreiding van de brug was al gepland. Almere krijgt er tot 2030 zo’n 60.000 woningen bij; om er voor te zorgen dat de stad bereikbaar blijft wordt de A6 bij Almere verbreed. Dit betekent dat de Hollandse Brug uitgebreid moet worden, omdat er anders een trechter ontstaat waar files zich ophopen.

Prijsvraag
Om zoveel mogelijk ideeën te krijgen organiseerde Rijkswaterstaat een openbare ideeënprijsvraag. Kunstenaars en architecten vormden teams en maakten de ontwerpen die op de tentoonstelling te zien zijn. Van de 72 inzendingen zijn de dertig beste tentoongesteld. Uit deze ontwerpen zijn drie prijswinnaars gekozen. Deze gaan in de tweede fase hun plannen uitwerken, waarna het de bedoeling is dat er uiteindelijk een uitgekozen wordt, die dan gebouwd kan worden.

De tentoonstelling is de komende maand te bezoeken in de voorhal van de VVV en heeft dezelfde openingstijden als het Stadhuis. Iedereen is van harte welkom.

Foto: wethouder Adri Duijvesteijn overhandigt het rapport 'De dertig beste
ideeën boven water' aan Klaas Wolzak, voorzitter van het presidium.
Provincie:
Tag(s):