dinsdag, 24. maart 2009 - 9:14

Terneuzen en Fietsersbond maken samen de balans op

Terneuzen

Van 2000 tot 2004 fietsten onderzoekers van de Fietsersbond in totaal 10.000 kilometer op speciaal ontwikkelde meetfietsen voorzien van computerapparatuur en camera om het fietsklimaat in 125 gemeenten in kaart te brengen.

Twee jaar geleden is de Fietsersbond gestart met het vervolgonderzoek Fietsbalans-2. Terneuzen is een van de gemeenten die zich voor dit jaar hebben aangemeld. Zij vindt het belangrijk te weten of het fietsklimaat in de gemeente sinds het eerste onderzoek in 2000 is verbeterd. Wethouder de heer van Schaik geeft op dinsdagmiddag 24 maart de aftrap voor Fietsbalans-2 in Terneuzen.

In Fietsbalans-2 wordt bekeken hoe in Terneuzen met name het fietsgebruik, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid zich dit decennium hebben ontwikkeld. Nieuw is dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden van het veilig parkeren van de fiets. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat voor automobilisten de belangrijkste reden om in de eigen gemeente niet de fiets te pakken de angst voor diefstal of vandalisme is.

De komende maanden zal daarom op ruim dertig drukke locaties de Fietsersbond gaan beoordelen of je er veilig je fiets kwijt kan.

Een onderzoeker van het landelijk bureau van de Fietsersbond is dinsdag aanwezig om met de gemeente en de Fietsersbondafdeling het startsein te geven voor de Fietsbalans-2. Zo krijgen de Fietsersbondvrijwilligers o.a. instructie over hoe elke fietsparkeerlocatie moet worden onderzocht.

Een belangrijk onderdeel is het fotograferen van de fietsparkeervoorziening. Met de foto’s kunnen de onderzoekers op het landelijk bureau in Utrecht beoordelen of de voorziening aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet waardoor de fietsdiefstalkans flink wordt verlaagd.
Wethouder van Schaik zal de Fietsbalans-2 aftrap geven door om 14.15 uur zelf de eerste fietsparkeerlocatie te observeren en foto’s van het fietsenrek te maken.

De afgelopen tweeënhalf jaar zijn al ruim 40 gemeenten door de Fietsbalans-2 onderzoekers bezocht en dit voorjaar zijn dat 10 gemeenten. Elke gemeente ontvangt afzonderlijk een uitgebreid rapport en een set concrete aanbevelingen. Op basis van de Fietsbalans-resultaten werd in oktober 2008 door een onafhankelijke jury voor de derde keer de titel Fietsstad uitgereikt. De gemeente Houten mocht deze keer met de eer strijken.

Eerder ontvingen Veenendaal (2000) en Groningen (2002) deze eretitel. In 2005 werden de gemeenten Amsterdam en Winterswijk gelauwerd voor hun planmatige inzet tegen diefstal.
Provincie:
Tag(s):