dinsdag, 20. januari 2009 - 21:54

Terug naar Ot, Sien en Ciske

Nijmegen

's Ochtends netjes wachten op het schoolplein totdat de directeur de bel komt luiden. Dan wordt het schoollied gezongen, waarna men twee aan twee in ganzenpas naar binnen mag. Woensdag 21 januari gaan ze zelfs verkleed en met grote strikken (meisjes) of gelkuiven (jongens) in het haar door de ‘tijdmachine’ bij de ingang.

Basisschool de Klokkenberg in Nijmegen viert het 165-jarig bestaan door op allerlei manieren terug te keren naar de school van vroeger. Hoewel de activiteiten leuk en leerzaam zijn, maken de kinderen zich zorgen..

De terugkeer naar de schooltijd van vroeger hoort bij twee projectweken, van 19 t/m 29 januari 2009. Daarin leren de kinderen hoe het vroeger was om naar school te (mogen) gaan. Daarom is de Klokkenberg omgetoverd tot een superouderwetse school. De hal hangt helemaal vol met antieke prenten. Een van de klaslokalen lijkt een historisch mini-museum. Verder is er een 'oude spelletjes-dag' en een tentoonstelling. Tijdens een speurtocht door de historische binnenstad van Nijmegen - oudste stad van Nederland - wordt bovendien de plek bezocht waar de school in 1844 startte.

Woensdag 21 januari is een bijzondere dag. Dan komen leerlingen en docenten verkleed naar school. De ouders is gevraagd hun kroost die dag qua outfit om te turnen in de stijl van Ot en Sien, of Ciske de Rat. Hoewel de school er rekening mee houdt dat niet elke leerling aan ouderwetse kleren en klompen kan komen, wordt toch gehoopt op een massale metamorfose. Dat biedt die woensdagochtend de kans om Ot en Sien eens mobiel te zien bellen. Terwijl de Ciskes van de klas hopelijk braaf genoeg zijn om die dag stil te zitten voor de klassenfoto die wordt gemaakt.

Terwijl ouders, leerkrachten en directie enthousiast zijn over de projectweken, maken de kinderen zich enigszins zorgen. Dat betreft één ding: de verhalen die de ronde doen over de straffen die 'in die goeie ouwe tijd' werden uitgedeeld.

Christelijke Basisschool De Klokkenberg telt ongeveer driehonderd leerlingen. De directie wordt sinds medio 2008 gevormd door Emmie Dols en Cathelijn Mansu.
Provincie:
Tag(s):