maandag, 29. juni 2009 - 17:16

Test 2

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft maandag 29 juni uitspraak gedaan in de strafzaken tegen een viertal verdachten die deel uitmaakten van de zogenoemde Zuilense Bende. De 21-jarige hoofdverdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Dit heeft de rechtbank Utrecht maandag laten weten.

De drie medeverdachten kregen gevangenisstraffen van zeven jaar, zes maanden en twee maanden opgelegd. Voor het bewijs in aantal van de zaken heeft het Openbaar Ministerie gebruik gemaakt opgenomen gesprekken tijdens de transporten van de verdachten van en naar de huizen van bewaring.

Een eerste vertaling bleek fouten te bevatten. De vertaler had geen letterlijke vertaling gemaakt en delen van de gesprekken geïnterpreteerd. De rechtbank heeft deze eerste vertaling maandag dan ook uitgesloten van het bewijs.

Daarna is er door een andere vertaler een tweede, letterlijke vertaling van de afgeluisterde gesprekken gemaakt. Deze vertaling mag wel als bewijsmiddel worden gebruikt, oordeelde de rechtbank. In deze vertaling zijn wel meer delen van de gesprekken als `onverstaanbaar' betiteld. In een aantal zaken leidde dit tot vrijspraak.

De hoofdverdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De rechtbank achtte bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan vier overvallen en een bedreiging.

De slachtoffers werden op straat of in hun woning of winkel in Utrecht overvallen. Ook vond er een overval op een supermarkt in Maastricht plaats. De dader wilde geld, bankpassen en pincodes bemachtigen.

Hij werd vrijgesproken van drie andere overvallen en twee woninginbraken. Hoewel de rechtbank vier feiten minder bewezen achtte dan de officier van justitie werd toch de geëiste twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd.

De rechtbank hield daarbij met name rekening met de ernst van de gepleegde overvallen. Bij drie van de vier overvallen werd gebruik gemaakt van geweld.

Tegen twee verdachten van 21 en 22 jaar oud was acht jaar gevangenisstraf geëist. De 21-jarige verdachte kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar, omdat de rechtbank één overval en één woninginbraak minder bewezen achtte dan de officier van justitie.

In de zaak tegen de 22-jarige man achtte de rechtbank alleen één poging tot woninginbraak bewezen. Hij werd vrijgesproken van de tenlastegelegde overvallen, wegens gebrek aan bewijs.

Tegen de vierde verdachte was zes jaar gevangenisstraf geëist. Hij kreeg zes maanden opgelegd, voor twee diefstallen. De rechtbank achtte twee overvallen en twee woninginbraken minder bewezen dan de officier van justitie.
Provincie:
Tag(s):