woensdag, 20. mei 2009 - 16:07

Testvlucht onbemande helikopter

Noordoostpolder

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft een ontheffing verleend aan het bedrijf Geocopter BV voor het maken van testvluchten met een onbemande helikopter. Dit heeft de IVW woensdag laten weten.

Met de testvluchten moet worden aangetoond dat het toestel, de GC-201, voldoet aan alle eisen van luchtwaardigheid. Het toestel kan na toelating worden ingezet voor onder meer het maken van specialistische luchtopnamen.

De nieuwe tweemotorige helikopter heeft een totaalgewicht van meer dan 25 kg en moet daarom voldoen aan veel eisen die ook aan een bemande helikopter worden gesteld.

Dit is anders dan bij zijn voorganger, de EKH-101, die onder de regelgeving voor (recreatief) modelvliegen valt. Geocopter BV is het eerste bedrijf in Europa dat met een dergelijk civiel luchtvaartuig gaat vliegen.

De GC-201 kan meer apparatuur meenemen dan zijn voorganger waardoor er meer of betere gegevens per vlucht gemeten kunnen worden.

Tijdens de eerste testvluchten, die tot 30 juni duren, zal de helikopter tot maximaal 120 meter hoogte en binnen het zicht van de bestuurder vliegen. De testvluchten worden uitgevoerd vanaf het helikopterterrein van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium in de Noordoostpolder en vanaf het testterrein van Geocopter BV in Culemborg.
Provincie:
Tag(s):