vrijdag, 27. februari 2009 - 17:28

Tieners al sneller verslaafd aan roken

Amsterdam

Jonge beginnende rokers raken sneller verslaafd aan sigaretten dan lang werd aangenomen. Onder jonge rokers bepaalt de mate van verslaving daarnaast ook het sterkst de kans van slagen van de stoppoging. Dit en meer concludeert Marloes Kleinjan in haar proefschrift. Kleinjan promoveerde op 26 februari aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Niet onschuldig
Marloes Kleinjan is werkzaam aan het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) te Rotterdam. Ze onderzocht het rook- en stopgedrag onder jongeren van 13 tot 17 jaar. Uit het onderzoek is gebleken dat jonge beginnende rokers al snel verslaafd kunnen raken aan sigaretten.

Sporadisch roken door jongeren heeft dus meer effect dan lang werd gedacht: het is niet alleen onschuldig experimenteren. Vanwege de verslavende werking, de zeer schadelijke gezondheidsgevolgen van roken en omdat stoppen met roken steeds moeilijker wordt naarmate men langer rookt, is het belangrijk dat jongeren zo vroeg mogelijk stoppen met roken.

Rokende ouders
Kleinjan: “Tot nu toe is er naar stoppen met roken onder jongeren nauwelijks onderzoek gedaan. Er is nog weinig bekend over welke jongeren stoppen en waarom ze stoppen. Het blijkt dat of jongeren succesvol stoppen met roken het sterkst bepaald wordt door hoe verslaafd ze zijn en bijvoorbeeld niet door hoe gemotiveerd ze zijn om te stoppen.�

Verder blijkt ook dat jongeren met rokende ouders en rokende vrienden minder kans hebben om te stoppen met roken. Dat jongeren die veel bloot staan aan rokers in hun omgeving eerder beginnen met roken, was al bekend, maar uit het onderzoek blijkt dat deze jongeren ook verslaafder zijn, minder graag willen stoppen en ook moeilijker kunnen stoppen met roken.

Kleinjan: “Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen dat hun kinderen beginnen met roken, of bij het stoppen met roken. Om die rol te benadrukken, gaat begin maart een campagne van start.�

Praten met kinderen
De STIVORO-campagne ‘Je kind naar de Brugklas? Praat nu over roken’ is gericht op ouders en heeft vooral als doel ouders te informeren over het belang van op tijd praten met hun kinderen over roken. Ook begint de Radboud Universiteit Nijmegen een grootschalig onderzoek naar een interventie dat ouders van 9- tot 11-jarigen helpt om te zorgen dat hun kind niet gaat roken.
Provincie:
Tag(s):