zondag, 8. februari 2009 - 16:36

Tiental Feyenoord houdt dit keer wel stand

(Elfvoetbal) Spelend in de Kuip tegen Groningen leek Feyenoord hard op weg om een deja vu te beleven. Net zoals in de confrontatie in Groningen eerder dit seizoen kwamen de Rotterdammers al in de eerste helft met tien man te staan. Maar waar het Rotterdamse tiental destijds ten onder ging, hield het dit keer wel stand. Na negentig minuten spelen stond er nog altijd 0-0 op het scorebord.

De wedstrijd kende een geweldig begin. Beide ploegen sloegen de gebruikelijke aftastfase over en zochten zonder schroom elkaars doel op. Al na een handvol minuten hadden zowel Feyenoord als Groningen tal van gevaarlijke situaties gecreëerd. Vooral de Spanjaard Gonzalo Garcia blonk uit. Met pas vier minuten op de klok soleerde de aanvaller van Groningen zich een weg door de Rotterdamse verdediging, maar zijn puntertje werd gestuit door Henk Timmer.

Ook daarna bleef Garcia de smaakmaker. Terwijl beide ploegen het hoge tempo van de openingsfase allang weer hadden teruggeschroefd naar een wat rustiger niveau, bleef Garcia met sluwe hakjes, kunstzinnige volleys en onnavolgbare passeeracties het publiek vermaken én de Rotterdamse defensie in de problemen brengen. Enkele medespelers van Garcia, zoals Marcus Berg, waren echter niet in beste doen en faalden te profiteren van de acties van de Spanjaard.

Bij Feyenoord kwam de meest belangrijke actie op naam van Norichio Nieveld. De jonge verdediger (19) beging op slag van rust een zieke overtreding op Koen van de Laak en werd onmiddelijk het veld uitgestuurd. Nieveld kwam met een hoog gestrekt been inglijden op het standbeen van de Groninger, dat op onmogelijke wijze dubbelklapte. Terwijl iedereen dacht dat Van de Laak zijn been had gebroken, stond de middenvelder vrolijk op en speelde de wedstrijd gewoon uit.

Met tien man was Feyenoord echter nauwelijks zwakker dan het tegenvallende Groningen. De bezoekers mistten in de eerste minuut van de tweede helft nog twee grote kansen, maar slaagden er daarna niet meer in om enig gevaar te stichten. Vooral op basis van strijdlust hielden de tien Rotterdammers soeverein stand.

De 0-0 uitslag mag Feyenoord dan geen drie punten hebben opgelverd, gezien het ondertal en de hogere positie van Groningen op de ranglijst het gelijkspel wel als een morele overwinning aanvoelen. Een opsteker die de ploeg van Leon Vlemmings wel kan gebruiken gezien de wedstrijd van volgende week. Dan speelt Feyenoord in de Amsterdam Arena tegen het plotseling ingestortte Ajax.
Categorie:
Tag(s):