zondag, 1. februari 2009 - 2:21

Titelaspiraties Ajax de kast in

(Elfvoetbal) Ajax heeft zaterdag weer drie punten verloren. Na de nederlaag vorige week tegen Groningen was nu de andere club uit het noorden te sterk. Heerenveen won met 1-0.

Ajax staat nu zes punten achter op AZ en met het oog op het duel van de Alkmaarders zondag tegen Sparta lijkt dat snel negen punten te worden. Bij de Amsterdammers moeten ze zich na twee nederlagen op rij ernstig zorgen gaan maken.

Opnieuw scoorden de spitsen van Ajax niet en opnieuw hield de verdediging van Ajax de boel redelijk goed dicht. Net als in de wedstrijd tegen Groningen was het niet eens een grote kans waaruit het doelpunt viel. Tegen Groningen zorgde een afstandschot voor de nederlaag. Nu was het een vrije trap.

De makke van de Ajacieden ligt dus vooral op het offensieve vlak. Met Luis Suarez, Miralem Sulejmani en Dario Cvitanich zou er voldoende creativiteit en doeltreffendheid moeten zijn, maar in twee wedstrijden scoorden ze geen van allen.

In Alkmaar lachen ze in hun vuistje. Met de wedstrijd zondag tegen Sparta zou AZ niet veel moeite moeten hebben en het verschil met de naaste titelkandidaat is bij winst negen punten. Zelfs FC Twente kan morgen Ajax voorbij op de ranglijst. Voor Marco van Basten is het vanaf nu zaak eerst naar de tweede plaats te kijken, die recht geeft op de voorronde van het Europese kampioenenbal. Hopen op de traditionele zwakke periode van AZ is het enige dat hij kan doen.

Heerenveen had niet eens een superdag nodig om van Ajax te winnen. Ajax imponeerde zaterdag maar twintig minuten. De eerste twintig van de wedstrijd. Heerenveen had toen moeite met de beweeglijke spitsen, maar wat omzettingen zorgden voor meer grip.

Een rode kaart voor Thomas Vermaelen - hij trok de doorgebroken Roy Beerens naar de grond - zorgde aan het begin van de tweede helft voor de benodigde ruimte voor Heerenveen om de winnende treffer te maken. Danijel Pranjic scoorde in de 59ste minuut uit een vrije trap.