donderdag, 8. januari 2009 - 13:53

TNO start onderzoek naar veilig schaatsen op natuurijs

Delft

TNO gaat onderzoek doen naar veilig schaatsen op natuurijs. Schaatsers, die zich in deze vriesperiode massaal op het ijs begeven, worden opgeroepen deel te nemen aan het onderzoek.

TNO voert sinds 2007 voor de schaatsbond KNSB onderzoek uit naar veiligheid van schaatsen. Daarbij wordt gelet op maatregelen die schaatsers nemen om lichamelijk letsel te voorkomen en hoe vaak blessures voorkomen.

Schaatsers wordt gevraagd hun gegevens achter te laten op de website van TNO, tno.nl/schaatsen. Zij ontvangen dan binnen twee weken een vragenlijst. Voor dit soort onderzoek heeft TNO het Blessure Informatie Systeem (BIS) ontwikkeld. Met dit systeem kan worden onderzocht hoe vaak blessures voorkomen, wat mogelijke oorzaken zijn en wat er aan gedaan kan worden om blessures te voorkomen.

Uit eerder onderzoek onder schaatsers op kunstijs blijkt dat de meeste letsels acuut ontstaan en aan het hoofd en de arm zijn gelokaliseerd. Slechts weinig schaatsers dragen een helm. Hoe dit zich verhoudt tot blessures op natuurijs is onbekend. De onderzoekers verwachten met name verschillen door de kwaliteit van het ijs en het groot aantal ongeoefende schaatsers dat zich op het ijs waagt.
Categorie:
Tag(s):